Mellbykavringen

Mellbykavring äts bäst till sill och ägg, men den kan även med fördel ätas tillsammans med rökt korv, ost av olika sorter, Kalles kaviar, leverpastej, eller till en gångbar delikatess som ”gubbaröra”.  

Att tillverka en Mellbykavring

AB Mellbybagarna har tillverkat och sålt Mellbykavring i över 100 år Att tillverka en Mellbykavring är en ganska lång process. Man börjar med att ”skålla” 100% rent rågmjöl, som får stå över natten tillsammans med surdeg (en bit deg som sparats från förra baket) dagen efter tillsätts jäst, salt och sirap, och mer ren rågmjöl. Bröden bakas två och två, ett bröd ovanpå det andra, där av får vi fram ovankavring och underkavring. Bröden står inne i ugnen och bakas i två timmar.

Därefter skiljs bröden åt och torkas i ytterligare 30 minuter. Detta gör att brödet får en hårdare skorpa och att man förlänger hållbarheten på brödet väsentligt.

Kavringen kan vara lite besvärlig att skiva de första dagarna, men efter c:a 3 dagar går det bra att skiva den. Kavringen är som bäst mellan den 3 och 10:e dagen, men håller sig fint ätbar i upp emot 3 veckor, beroende på hur man förvarar den. 

Sätten är många, men den förvaras bäst i plastpåse i kylskåp. Eftersom brödet innehåller endast rågmjöl kan den vara lite besvärlig att skära. Ibland finns sprickor i brödet, och då får man försöka att skiva från ett annat håll. Ett bra sätt att skiva brödet på är att man delar det på mitten, och seden skivar det från änden och mot mittendelningen. Skivar man brödet som vanligt går det bäst om man skivar det med bakskorpan emot sig. 

Vänliga Hälsningar AB Mellbybagarna.

Välkommna till oss!

Vår butik är öppen åretrunt och när vi har stängt kan man handla i självservice boden utanför bageriet.

Kontakta oss

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå